söndag 16 oktober 2011

En helt vanlig ineffektiv dag


"Det är måndag morgon, du slår på datorn, öppnar e-posten och tar dig genom inkorgen för att se vilka mejl som behöver åtgärdas. Klockan tio har du ännu inte hunnit igenom allt, men börjar känna dig stressad av rapporten till ledningsgruppens möte som måste vara klar i morgon. Men först måste du läsa dina medarbetares rapporter. Du börjar läsa, men tankarna virvlar iväg. Nej, det är nog bäst att börja skriva din egen rapport ändå.

Sagt och gjort. Du börjar, men redan efter några minuter kommer en av dina medarbetar förbi för att fråga om du har hunnit läsa hans rapport. Din telefon ringer, men du låter svararen gå igång. När din medarbetare är klar, lyssnar du av ditt meddelande. Du konstaterar att det var en chefskollega som skickat ett brådskande mejl med en fråga inför ledningsgruppen i morgon.

Du säger att du ska svara direkt, skrollar genom e-posten för att hitta mejlet och passar på att kasta några nya oviktiga mejl. Då ringer din mobiltelefon. Du ser att det är en kund och svarar. När samtalet är klart, tar du upp din rapport igen.

Efter en stund ringer din chefskollega som undrar varför hon inte har fått svar. Du får leta en stund innan du hittar mejlet. När du svarat tar du åter upp din rapport. Men nu är klockan elva, dags för möte.

Du tänker att du får skriva klart rapporten i eftermiddag. Med andan i halsen hastar du in i mätesrummet. Mötet blir lite ostrukturerat och drar ut på tiden. 'Förbaskade Peter som aldrig kan hålla sig till saken', tänker du.

Du blir försenad även till ditt lunchmöte, men den du ska träffa är också sen och ni sms:ar fram och tillbaka för att meddela varandra när ni kan vara på plats.

När du sitter vid skrivbordet igen efter lunchen väntar dina medarbetare på att du ska avgöra fler frågor, vilket du tar itu med innan det är dags för budgetmöte klockan tre. Det här var bästa stunden på dagen tycker du, och är nöjd med att ha löst så många frågor. Nu känner du dig effektiv.

Efter mötet tar du upp din rapport igen och hinner skriva i en halvtimme. Men nu är klockan 16.30 och eftersom det är din tur att hämta på förskolan måste du rusa iväg. Du tänker att du får skriva klart hemma.

När barnen har lagt sig tar du fram din dator, men inser att du är för trött för att skriva klart. Det får bli en tidig morgon istället."

Man skulle kunna tro att de haft en kamera på mitt rum på jobbet och spelat in mig en helt vanlig ineffektiv dag. Sååå bra skrivet. Mitt i prick. Och nu ska jag försöka ändra på det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar