tisdag 8 december 2009

Vem är von Willebrand?

Rotfyllning var det som gällde idag. Usch och fy! Lite nervös var jag allt. Det var ju inte min ordinarie tandläkare jag skulle till utan en rotfyllningsspecialist som jag inte varit hos tidigare. Jo, bara 10 minuter för en månad sedan när hon skulle kolla ifall det var lönt att göra något åt tanden eller kanske dra ut den. Men det var alltså lönt för jag fick en tid och gick dit idag.

Oj, oj, oj, så ont jag fick i min käke. I en timme låg jag och gapade så mycket jag kunde. Ändå sa hon titt som tätt: 'Kan du gapa mer?!' 'Gapa lite till, tack!' 'Orkar du gapa mer?'. Hon borrade och borrade, lååång, lååångt ner, eller upp var det ju eftersom tanden sitter där uppe. Och så tittade hon med spegel och krafsade lite och tittade med spegel och tittade med microskåp och röntgade och tittade och tittade. Så fick jag höra det jag hört så många gånger nu: 'Jag ser inte för det blöder så mycket. Kan du hämta _ _ _ så vi kan få stopp på blödningen så jag kan se hur det ser ut.' Jaha, tänkte jag. Där kom det igen: jag blöder ovanligt mycket. Vad är det för något? Att jag blöder så mycket. Fast det verkar ju inte vara så där jättefarligt för till slut så slutar det ju. Om läkaren inte råkar sy igen innan jag blött färdigt så det blir en inre blödning istället e klart. Det finns ju de som har blödarsjuka där blodet inte alls koagulerar. Jag kanske har en mild grad av von Willebrands sjukdom?

När det äntligen slutat blöda sa hon att hon var tveksam över att fortsätta. Hon funderade över om hon skulle rekomendera mig att dra ut tanden istället. Vaaa, dra ut??? Men, men, jag har suttit här i en hel timme och haft näst intill kramp i käkarna så mycket jag gapat och så säger du att vi ändå ska dra ut tanden...suck. Den var i så dåligt skick och det kommer att kosta ca 6000 kr att göra vid. Sen är det inte säkert att den håller så länge ändå eftersom den är så dålig. Jag har haft svårt att hålla rent vid den tanden sa hon. Jag har alltså inte borstat tanden ordentligt.... Hm. Och det är troligt att jag har svårt med det i fortsättningen också ju. Även om jag säkert skärper mig om jag betalar 6000 kr för tanden. När man är högerhänt är det tydligen svårare att hålla rent på höger sida.

Nu när jag funderat lite så tror jag faktiskt att jag drar ut den. Den sitter näst längst bak. En visdomstand längst bak som är i fint skick och som ev. kommer att krypa fram en aning ifall man drar ut tanden sa tandläkaren.

1720 kr idag. 2280 kr senast. Dra ut en tand, vad kostar det? Då borde jag nästan få tillbaka pengar va?! Eftersom jag blir av med en tand.

/Titti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar